четвъртък, 20 октомври 2011 г.

На разходка с лодка

В TBL блогът ми е сложен в раздел Поезия. Да, обаче често поезията остава на заден план, както в последно време се получава (муза, какво да я прави човек). Но при положение, че няма раздел Мешано и така става. :P Днес блогът ми ще стане още по-омешан, защото в последно време музата ми е свързана не с какво да е, а с готвене. Общо взето, само това го няма тук... :D И понеже тази вечер се изявих на готварския фронт, реших, че няма да е лошо да документирам "произведенията си". Това често е невъзможно, тъй като те бързо изчезват... :D :X   Та така... Започваме с нещо лесничко, което учудващо се получи много вкусно. Те моите рецепти ще бъдат все лесни де... :D Все пак е "студентска работа", пък и нямаме кухня в общежитията, така че... ;)

Ето ви и малко приятна музичка...  :]




Лодки от тиквички с ориз

Сега набързо ще преплуваме през морето от ориз с една, две (може и повече) лодки от тиквички. Продуктите, които ползвах специално тази вечер бяха:

- 1 голяма тиквичка (готвя само за себе си, но ако има много гладни ще трябват повече :P)
- ориз на око :D (при мен беше почти една чаена чаша, но това зависи и от тиквичките)
- една малка глава лук
- пресен магданоз
- 1 зеленчуково бульонче
- вода - колкото поеме ориза (по принцип е 1 към 3/ориз-вода/, но може и на око да се прецени /то при мен май всичко е на око... :D/)

Такааа... Първо си измиваме тиквичката, режем й двата края и я разполовяваме по дължинааааа. Издълбаваме двете половинки с лъжица (гледаме да не хвърчи много материал, защото ще ни трябва за плънката :D) и нарязваме вътрешността на по-дребничко. Отделно в удобен за вас съд (при мен беше тенджера с цветенца, сигурно мой набор) загрявате малко олио или зехтин, изсипвате наситнения лук, магданоза, вътрешността на тиквичката, а малко по-късно и ориза. Бъркаме, докато последният започне да става прозрачен. Може и да не го чакате много много, пак ще стане. :P  След това наливате водата, бъркате и гледате как си къкри спокойно :). Тогава слагаме бульончето и бъркаме пак. Когато водата изври опитайте оризчето и ако още хрупа приятно, налейте му още вода. Когато оризът вече е готов, махнете от огъня. Тук вече идва изключииииииително трудната част! :D Намазнявате с олио една тавичка, в която слагате да полегнат (започнах да говоря като Ути... :D :X) в моя случай двете лодчици, които пък преди това сте напълнили с оризовата плънка. Наливате един пръст вода в тавата и слагате да се пече на 180-200 градуса, докато ви се стори готово. Честно казано, имах чувството, че го пекох цяла вечност, но явно на тиквичката й е трябвало повече време. И воала! Имате си две вкусни лодки, а пък ако си имате и море от вино примерно, ще си е истинска разходка с лодка. :D Само дано успеете да се завърнете благополучно, че морето е опасно... :D :X

Ето и малко снимков материал, да подразним тези, които не са яли :D  :




И да не си забравите греблата, че всичко се случва... ;) :D

0 коментара:

Публикуване на коментар