понеделник, 3 януари 2011 г.

Умните мъже

Какво е определението за умен мъж? Интелигентен, възприемчив, разумен, здравомислещ... зрял? Може би. В крайна сметка това пише в речниците, вероятно е вярно. Но пък през онези години, когато жената е пазела кухнята и е прекарвала деня си пред печката, очакванията към мъжете не са били толкова много, колкото ни се струва, и колкото са сега. Мъжът е бил главната движеща сила и никой не е поставял това под съмнение. Никой не е поставял под съмнение и качествата на въпросния, приемало се е по подразбиране: мъж=умен, интелигентен. Точка. Да бъдеш умен обаче, не означава да си интелигентен, опитен, или пък да нямаш грам конкуренция. Точно затова в сегашно време „умен“ е тежка диагноза. За да те обявят за умен в днешно време, трябва да си и това, и онова, че и третото. И понеже няма пълно щастие, не може да си всичко наведнъж.
За да внесем малко интерес за жените и напрежение за мъжете, ще различим няколко варианта на „умния мъж“ и причините, поради които са му дали това определение. Първо, той е начетен и знаещ. Прекарал е половината си съзнателен живот в четене, което го тласва пред останалите. Той изпъква със знания и умения в дадена област, а защо не и в две. Обожателките му обаче не подозират, че нещо му куца, а именно социалния живот. Той е лееееко неконтактен и стои като голяма краставица сред корнишони. Вторият вариант – той е природно интелигентен, отракан, знае какво може и умело прикрива недостатъците си. Много е амбициозен и деен, което му помага да постигне почти всичко. Проблемът му е, че е до болка мързелив и за разлика от г-н Начетен, е отварял 5 книги на кръст, 3 от които до 7 годишна възраст. Това обаче не му пречи да има повече обожателки от първи номер. Третият ни господин не е нито много начетен, нито много интелигентен, но пък е отзивчив, контактен, отговорен към останалите. Обича да помага и предизвиква същото отношение към себе си. Той умее да разбира хората, да ги оценява, и това е неговата движеща сила. Сега ще кажете, че не съм права, защото вие не влизате в нито една категория. Да, няма как да обхванеш всички мъже на света с едно просто описание. Но пък и вие няма как да сте всичко това наведнъж, колкото и да ви се иска.
Всички знаем какво става когато попиташ една жена кой мъж е умен. Започва едночасово изреждане на изискванията – чувство за хумор, грижовен, мил, работещ, че и с акъл и т.н. Смея да кажа, че дори да си мислят, че знаят, жените не знаят какво искат от един мъж (не се радвайте, мъже, това се отнася и за вас по отношение на жените). Въпреки това, представата за умния мъж действа на жените като безспорен афродизиак. Самата мисъл да има някакъв природен талант до себе си, кара жената да го търси и иска. Защо се случва така? И аз не съм сигурна. Има изследвания, които доказват, че умните мъже са по-плодовити, а също така и моногамни, а жените подсъзнателно търсят точно това. Може би всичко е природа...
Каквото и да си говорим, няма универсално разбиране за това кой мъж е умен. Аз, ти и тя влагаме различен смисъл в тази дума. Затова хората са казали – за всеки влак си има пътници. Дали в първа, втора класа или в товарния вагон, всеки рано или късно намира това, което търси. Нали така...?

3 коментара:

Интересно изследване. Интересно становище. Аз май съм от първия тип. Хубавото е, че поне мога да преценя в коя група попадам. ;)
Може би тук роля играе не само прочетеното, наученото и опита, но и характера на самия човек.

Определено. Характерът има челно място. Това е просто груба скица, няма как да бъде обхванато многообразието от хора. :)

Мога ли малко да ги покритикувам господата?
Г-н Начетен обикновено е чист теоритик. Такива мъже(че и жени) обикновено са пълни с информация, например как точно е направен шоколада - продукти, технологично време за изработка, професионалисти необходими за направата, видове емулгатори,които съдържа и тяхната вреда върху човешкото тяло ... но не може да опише усещането, което предизвиква това изкушение когато му се отдадеш или еуфорията в мига преди това.
Г-н Отракан обикновено е толкова самовлюбен, защото знае, че е природно интелигентен, а освен това е и уверен, все качества които привличат жените, че не може да "откъсне поглед" от себе си за да обърне внимание на дамата си.
За Г-н Добрия нямам какво да кажа - при него изявеното качество не е друго освен доброта, а нея могат да я притежават и по-ограничените хора.

Публикуване на коментар