четвъртък, 5 май 2011 г.

За специалните хора днес!

Chambao - Camino interior


Днешният ден за повечето хора не е свързан с нищо особено. Той е просто "денят преди Гергьовден". До преди няколко години и за мен беше така. Затова си позволих да напиша някой ред за днешният празник - за ваша информация, а и за мое удовлетворение :).
Днес църквата почита паметта на Света мъченица Ирина. А историята, която лично аз успях да намеря е следната...
Ирина била дъщеря на езичници, която преди да приеме християнската вяра се казвала Пенелопа. Тъй като семейството й било заможно, баща й - Ликиний наел възпитатели и учители на дъщеря си. Един от тях обаче, бил християнин, който започнал да влияе на младата девойка и скоро тя тайно приела новата вяра. Желаейки да посвети живота си на Бога, Ирина отказала да се омъжи, когато баща й решил да я задомява. В същото време девойката се опитвала да посвети и семейството си в християнската вяра. Всичко това докарало гнева на баща й, който не отстъпвал от езическата си вяра. Той заповядал да вържат Ирина и да я хвърлят под краката на буйни коне. Това щяло да бъде нейното наказание. Бог обаче, закрилял девойката. Конете не я наранили, а се спуснали към баща й, ранявайки го тежко. Не след дълго обаче, молитвите на дъщеря му го вдигнали на крака. Убеждавайки се в силата на христовата вяра той се покръстил, а след него това сторили и още 10 000 езичници.
Когато Господ известил Света Ирина за деня на нейната смърт, тя се отдалечила в една пещера край град Ефес, чийто вход, по нейна молба, бил затрупан с камъни. Така пещерата станала нейна гробница. Паметта на Света Ирина много се почитала в древна Византия - в Цариград били въздигнати няколко великолепни храма, които носели нейното име.


Както вече разбрахте, това е и мой личен празник. :) Днес празнуват всички с името Ирина и производните му (Ирена, Ирен и други вероятно :)), а също така и всички с името Мирослав, Мирослава и Мира. Ако се чудите защо последните празнуват днес, отговорът е, че името Ирена означава "мир". По моя информация означава и "ангел", но хайде да не насилваме нещата, че какъвто ангел съм... :D 0:) 



Искам да пожелая на всички именници да ни е живо името, да ни носи много здраве, защото каквото и да си говорим, то е най-важното нещо в този живот. Нека днес се постараем и работим за името си, за да може след време то да работи за нас, и то успешно. Пожелавам ви много любов, за да глезите душата си, защото и тя си иска своето ;). Вярвайте в себе си и в другите! 




Има обаче, и още един човек, който празнува днес. То е по-скоро човече... :P На този ден през 2007 година се роди едно русо момченце, което все повече ме изумява. Сега вече е на 4 години и е по-палав и по-рус от всякога (да не пропусна, че е и синеок... пу пу пу, да не му е уроки! :P)! Да, това е братчето ми. :) Все по-често се замислям какво ли ще е, когато той е на моите години, а аз... не искам да ги смятам. :P 
Искам да му пожелая да расте здрав, усмихнат и все така любознателен! Днес той няма да разбере това, което съм написала, но това не променя моите чувства или думи... Дори напротив. Пиша ги с нетърпение към дните, когато ще четем заедно и ще се смеем на написаното. Обичам те, Мити! {}{}{}


Няма как да пропусна... Тази торта е за теб! :P



5 коментара:

Честит рожден ден на Мити! Да го нацункаш от мен :))))

Благодарим ти маменце!Безкраино много те оби4каме вси4ки тук и ни липсваш!4естит имен ден на теб,да си ни жива и здрава,много оби4ана,много успяваща и много щaстлива!Много,много те целуваме!Страхотна торта,Мити все иска да я гледа!

:P Радвам се, че му е харесала. Специално я избрах с буквичката му. :P И аз ви обичам много! И ви целувам! ❤ ❤ ❤

Честит имен ден, Иренка! Надявам се, че си изкарала весело!!
Усмивкииииииии!

да ти е живо и здраво сладкото братче и да има весело и безгрижно детство :)

Благодаря! Честит имен ден и на теб (на патерици ;])!
Денят наистина беше много хубав. Дори още ми е празнично... :P

Публикуване на коментар